0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Som jag så många gånger förut skrivit om kunskap och lärdom, det enda sättet att till viss del kanske kan försöka förstå. Det gör att man får distans till upplevelserna man utsätts för. Lära, lyssna och läsa. Ökar förståelse över det som inte är du/jag.

Googla du fortfarande på vad en Narcisst är, eller en Psykopat, redan här ser du problemet. Det som känns inom dig är bara början av grodden som du kommer att skörda. Låt den inte gro, släck den omedelbart. Rensa upp, och gå.

OM FÖRÄLDERN 

Förutom det ständiga jobbet med att projicera sin falska och uppblåsta självbild till omvärlden, ser föräldrar med starka narcissistiska drag till att visa upp en fasad av ”den perfekta familjen”, en illusion som de förväntar sig att barnet hjälper till att upprätthålla.
.
Att betrakta andra människor som marionetter eller objekt som man kan använda för egen vinning, är helt i sin ordning enligt narcissisten. Barnet objektifieras av narcissisten på samma gränslösa vis som hen förhåller sig till andra människor, t.ex. genom att pressas till höga betyg, bli duktig inom en sport eller lära sig ett musikinstrument som föräldern väljer. Barnet blir förälderns accessoar och belönas när det framgångsrikt spelar sin roll i narcissistens teateruppsättning.
.
Alternativt så tränas barnet att lägga sig till med samma överlägsna sätt som föräldern. Barnet lär sig familjens framgångsramsa: ”vi är den bästa, vackraste och rikaste familjen!” och lär sig att vinna är allt som räknas (på bekostnad av moral och medmänsklighet). Barnet lär sig att man blir mer framgångsrik ju mer man lägger sin medkänsla åt sidan.
.
Några kännetecken för en narcissistisk förälder:
.
Struntar i barnets gränser.
Tar åt sig äran för saker barnet åstadkommit.
Visar ingen empati.
Tar ingen hänsyn till hur hans beteende påverkar barnet.

Text av 

Tobias Höckert

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Föregående inlägg Allvarligt är jag…
Nästa inlägg Uppkopplad…

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Den narcissistiska föräldern…

  1. Det är bara toppen av ett isberg vi ser. Alltså dessa föräldrar som beskrivs ovan. Jag vet, växte upp med en narcissistisk mamma. Blev särbehandlad. Har förstått hela mitt liv att nåt inte stämde men p g a uppväxten aldrig riktigt vpgat tro på mina egna upplevelser. Först efter 55 års ålder har jag efter mycket lidande kunnat frigöra mig. Har blivit en s k HSP och ser, hör och känner väldigt mycket av och från min omgivning. Jag lovar- tippen av ett isberg! Dags att sätta föräldraskap och släktband under luppen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *