0 0
Read Time:7 Minute, 50 Second

Två lokala nät tidningar publicerar reportage om våld i nära relation.

Här är JP’s artikel av Jasmin de Freitas med bilder av Robert Eriksson

JÖNKÖPINGS KOMMUN | 26 nov
Så vill Pia hjälpa andra efter relationen som bröt sönder henne: ”Var som att leva i en sekt”
Under fem år levde Pia Johansson i en relation som bröt ned henne psykiskt och fysiskt. Med hjälp av sin familj har hon hittat tillbaka till livet och i dag är hon en flitig föreläsare om våldsamma relationer. För ett år sedan släpptes hennes bok om förhållandet som än i dag starkt påverkar hennes vardag.
– Det är en jobbig väg tillbaka men man ska veta att man får ett liv efter, med rätt hjälp och med rätt vägledning.

Ett år har gått sedan Pia Johansson och Anna Carsalls bok ”För ditt eget bästa” släpptes. Pia tror att de som har läst boken har fått en annan bild av vad en våldsam relation är.

Bild: Robert Eriksson

Pia Johansson har lärt sig mycket sedan hon lämnade mannen som gjorde henne illa. När hon avslutade relationen efter fem år såg hon det inte som att hon lämnade en våldsam relation, men i dag kan hon sätta ord på vad som hände och koppla det till ett stort samhällsproblem som drabbar många kvinnor. Enligt Brottsförebyggande rådet råkar fler än en av fyra svenska kvinnor ut för våld från en närstående under sin livstid, och Pia Johansson är en av de kvinnor som gärna pratar om vad hon var med om – men också om statistiken, mekanismerna och konsekvenserna av våldsamma relationer.
I dagstidningar (bland annat JP), tidskrifter och tv har hon valt att berätta om tiden med mannen, och för ett år sedan släpptes hennes och journalisten Anna Carsalls bok om Pia Johanssons upplevelser: ”För ditt eget bästa”.
Läs mer: Förhållandet höll på att kosta henne livet: ”Jag vill bryta tystnadskulturen”
I boken är mannens namn fingerat och identifierade detaljer borttagna. Pia Johansson är noggrann med att påpeka att boken inte ska ses som en hämnd, utan som hjälp, stöd och information till andra som har erfarenhet av likande relationer.
– Under fem år levde jag ett rent meningslöst liv, som egentligen inte fanns. För att vända det till något meningsfullt så har jag valt att skriva boken och gå ut med min berättelse. Att det här värdelösa blir värdefullt för andra – det betyder otroligt mycket för mig. Jag hade behövt läsa min bok när jag lämnade, säger Pia Johansson när vi träffas i det uppvärmda uterummet i hennes trädgård.

Boken ”För ditt eget bästa” är Pia Johanssons berättelse, nedtecknad av journalisten Anna Carsall. Kvinnorna arbetade med boken i tre år och den lanserades i november 2019.

Bild: Robert Eriksson

Pia Johansson säger att hon har kommit i kontakt med flera av sina läsare efter att boken släpptes, och att de, efter att ha läst om Pias erfarenheter, har fått en annan bild av vad en misshandlad kvinna är.
– Min bok förklarar mekanismerna kring den psykiska misshandeln, vad som är de utlösande faktorerna och att det aldrig är kvinnans fel. Skulden ligger bara hos förövaren, alltid.
Hon är just hemkommen från en resa till Umeå där hon gästade SVT:s Go’kväll. Tanken var att hon denna vecka skulle föreläsa på flera håll i Jönköpingstrakten om sina upplevelser, men på grund av pandemin har flera framträdanden ställts in.
Samtidigt utbildar hon sig till skådespelerska och har under de senaste åren haft flera roller, både som statist och skådespelerska, i olika produktioner. Men aktiviteterna tär på krafterna – Pia Johansson som tidigare drev en egen frisörsalong är numera sjukpensionär. Hon lider fortfarande av PTSD (posttraumatiskt stressyndrom) och efter intervjun i Umeå behövde hon vila i två dagar.
– På de här åren raserade han fullständigt mitt liv. Jag var en vanlig mamma med ett vanligt jobb och en vanlig ekonomi, med ett stort umgänge. På fem år hade han tagit precis allting ifrån mig, säger Pia Johansson.
Bland annat sålde hon under förhållandet sin frisörsalong, ett beslut som hon i dag ser hade stora konsekvenser.
– Min arbetsplats var min frizon, det var där jag kunde vara mig själv och det var där jag kunde lyfta telefonen och ringa till min mamma eller min storasyster. Där hade jag min frihet.
Läs mer: Pandemin kan vara ett helvete för utsatta kvinnor: ”Det är ett brott som är känsligt, skambelagt och skuldbelagt”
Hon berättar att hon, när hon slutligen lämnade förhållandet, hade varit helt isolerad från familj och vänner i ett och ett halvt år, och att hon bara vägde 40 kilo. Hon hade stora sömnsvårigheter och beskriver det som att hon grät konstant i ett och ett halvt år. Ett par månader efter uppbrottet lades Pia Johansson in på sjukhus i fem veckor.
– Jag såg inget annat än att jag var så fruktansvärt värdelös så att jag ville inte leva. Jag hade ingenting. Jag vågade inte ens gå ut. Jag visste inte vad som var dag och natt. Jag kunde inte duscha, inte äta, jag kunde inte ta hand om mig själv. Jag kunde inte ta hand om mina barn. Jag hade konstant ångest, berättar hon.

Pia Johansson säger att hon inte förstod att hon hade varit i en våldsam relation förrän efter att hon hade lämnat den. I dag har hon orden och kunskapen att beskriva vad som hände.

Bild: Robert Eriksson

Under åren som relationen – som hon ibland omnämner som ”min katastrof” – pågick säger Pia Johansson att hon brast ”otroligt mycket” i sin roll som förälder. Hon prioriterade relationen till mannen framför sina barn.
– Det är en skuld jag kommer att leva med i hela mitt liv.
Vägen tillbaka till ett lyckligt liv tackar Pia Johansson sin familj för. I dag säger hon att hon är en bättre och mer närvarande förälder än någonsin, och att hon är tacksam för att få vara mamma igen.
– Det ska man inte ta för givet när man har svikit sina barn så som jag gjorde.
Förutom stöd från sina anhöriga har Pia Johansson funnit tröst, förståelse och förlåtelse av sig själv genom kunskap. Hon har lärt sig om hur våldsamma relationer fungerar och kan nu applicera vetenskapen och statistiken på sina egna erfarenheter. Under hela samtalet hänvisar hon till siffror och begrepp som hon har lärt sig genom sina självstudier i ämnet.
– Mitt enda sätt att komma vidare var att skaffa mig kunskap och lärdom om våld i nära relation. Att våld inte bara är en blåtira och en spräckt läpp. Våld är så många olika mekanismer, säger hon och ger exempel från sina egna erfarenheter.
Läs mer: Oro hos Kvinno- och tjejjouren: ”Det är färre kvinnor med barn som kontaktar oss, det är oroväckande”
Pia Johansson kunde inte tänka sig att dejta igen efter det hon var med om, men i en långvarig vänskap som startade långt innan den våldsamma relationen fann hon kärleken igen. I dag är hon sambo med en man som stöttar både henne och hennes familj.
– Att jag kan leva med en ny man är ju också för att han vet allt jag har varit med om. Han vet exakt varför jag inte kan gå ur bilen ibland. Eller varför jag inte handlar på Ica.

Pia Johansson vill berätta om relationen som bröt ned henne, men också om att det går att hitta tillbaka till ett lyckligt liv.

Bild: Robert Eriksson

Pia Johansson berättar att hennes syster var en av de som reagerade och varnade henne i början av relationen, men att hon redan då hade ”skygglappar på”.
Jag frågar Pia Johansson om hon tror att någon eller något hade kunnat hjälpa henne att lämna den skadliga relationen tidigare. Hon tvekar.
– Nä, vet du. Man går inte förrän man är klar. Jag förstod inte vad det var jag råkade ut för. Det är som att leva i en sekt. Man måste handgripligen bli utlyft därifrån.
Hon påpekar att vårdpersonal som hon träffade under förhållandet borde ha gjort oros- och polisanmälningar, att det kunde ha gjort skillnad.
Trots allt ser hon att mycket har hänt med det svenska samhället sedan hon var utsatt i sin relation – kunskapen har ökat. Hon nämner #metoo som en faktor som har ökat medvetenheten om vad kvinnor utsätts för av män, och säger att hon inte tror att hennes bok hade nått så många om det inte hade varit för #metoo.
Pia vill också lyfta ämnet civilkurage. Enligt henne har flera personer i hennes närhet nämnt i efterhand att de förstod att något var fel.
– Man måste, när man misstänker att barn eller en kvinna far illa, knacka på dörren. Räds inte! Man kan inte låta detta fortgå, det är speciellt viktigt nu i coronatider.
Fakta: Behöver du hjälp och stöd? Hit kan du vända dig
Är du, eller någon du känner, utsatt för våld i en relation? Eller utsätter du någon i din närhet för våld? Nedan följer några telefonnummer och information om webbsidor som du kan vända dig till för att få hjälp.
Vid akut fara: Ring 112
Jönköpings kommuns Mottagningen för våldsutsatta: 036-10 77 22
Kvinno- och tjejjouren i Jönköping: 036-16 36 82
Kvinnofridslinjen – nationell stödtelefon: 020-50 50 50
Kvinno- och tjejjouren Somaya – flerspråkig ideell förening som stöttar kvinnor och HBTQ-personer med utländsk bakgrund som är utsatta för våld i nära relation och/eller lever i en hederskontext: 020-81 82 83

Jasmin de Freitas
070-4539750
jasmin.defreitas@jonkopingsposten.se

Robert Eriksson
robert.eriksson@jonkopingsposten.se

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Föregående inlägg ORANGE DAY🧡
Nästa inlägg Smålands littratur festival…

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *