Warning: sprintf(): Too few arguments in /storage/content/18/212518/precis-jag.se/public_html/wp-content/themes/blog-prime/inc/breadcrumbs.php on line 259
0 0
Read Time:3 Minute, 24 Second

INTERNATIONELLA KVINNOFRIDSDAGEN. 

En instiftan av FN, för att uppmÀrkasamma det globala vÄldet mot kvinnor.

Debatt artikel:

Den man Ă€lskar agar man – kĂ€rlek börjar alltid med brĂ„k

 

De hĂ€r gamla citatet som vi slĂ€nger oss med kan ifrĂ„gasĂ€ttas – i alla fall idag – pĂ„ den internationella dagen mot vĂ„ld mot kvinnor, instiftad av FN för att belysa de globala problemen med mĂ€ns vĂ„ld mot kvinnor.

Men varför gÄr inte en kvinna om hennes man Àr dum mot henne? Och varför Àr tre av fyra förövare mÀn?

Kvinnans modersroll och samhĂ€llsstatus beskrevs av Rousseaus pĂ„ 1700-talet – han hyllade kvinnan och hennes överlĂ€gsna funktion som moder och familjens sammanbindare och menade att hennes egenskaper Ă€r en nedĂ€rvd förmĂ„ga som Ă€ger yppersta vikt för mĂ€nniskoslĂ€ktets fortlevnad. TyvĂ€rr har inte mycket Ă€ndrats – sĂ„vĂ€l skola, familj som samhĂ€lle fortsĂ€tter att omhulda myten – vilket fĂ„r kvinnor att med överdriven kĂ€rlek och omsorg tro att de kan förĂ€ndra Ă€ven den vĂ€rste av förövare. Och i vĂ€rsta fall stannar de hos mĂ€n som bryter ned dem bit för bit tills döden skiljer dem Ă„t.

Oss tog det mÄnga Är att fly frÄn mÀnnen som misshandlade oss psykiskt och fysiskt, men vi lyckades och vi lever. För andra har det gÄtt sÀmre. MÄnga av vÄra medsystrar har stÄtt ut tills döden befriat dem frÄn deras helvete.

Förmodligen hade mÄnga klarat sig bÀttre om de tidigt lÀrt sig att sÀga ifrÄn redan nÀr killarna tafsade pÄ dem, förminskade dem, hÄnade dem, kallade dem horor, krÀnkte dem och talade över dem.

IstĂ€llet fortsĂ€tter lĂ€rare i skolan att placera en flicka mellan tvĂ„ pojkar, i syfte att hon som ansvarstagande ska lugna ner killarna som stökar. 2020 fĂ„r tjejer fortfarande i skolan och pĂ„ förskolan höra att killar som drar dem drar i hĂ„ret eller knuffar dem gör det för att de Ă€r kĂ€ra i dem ”kĂ€rlek börjar alltid med brĂ„k” eller ”den man Ă€lskar agar man.”

Det hÀr kan lÄta banalt men det Àr det inte. För dessa smÄ signaler skapar en skev bild av hur vi upptrÀder mot varandra och som till slut kan skapa bÄde förövare och offer.  Vi tror att rÀtt vÀg att gÄ Àr att tidigt lÀra flickor att det inte Àr fel att sÀga nej och att omsorgen om en man inte Àr viktigare Àn omsorgen om sig sjÀlv.

  1. Redan pÄ förskolan mÄste man vara uppmÀrksam pÄ hur man behandlar flickor och pojkar. För det Àr de smÄ till synes nÀstan osynliga markörerna som pÄ sikt bidrar till att skapa könsrollen som gör att kvinnor som sÀger ifrÄn uppfattas som manshatare.
  2. VÄga prata om problemet i skolan. TvÄ lovande ÄtgÀrdsprogram för gymnasieungdomar Àr det amerikanska Safe Dates och det kanadensiska Fourth R. TvÄ studier riktades mot psykiskt vÄld och ett mot sexuellt vÄld. HÀlften av studierna visade att insatserna ledde till minskad risk för ungdomar att utsÀttas för vÄld i nÀra relationer.
  3. Det som ocksÄ behövs Àr att förstÀrka skolhÀlsovÄrden med krav pÄ att skolpsykologer och kuratorer ska finnas tillgÀngliga som kan hjÀlpa och stÀrka unga tjejer att utvecklas till trygga och jÀmstÀllda individer.
  4. StÀll krav pÄ idrottsföreningar om att motverka machokultur, lÄt det uppdraget genomsyra riktlinjer och villkor för bÄde kommunalt och statligt stöd.

LÄt den internationella dagen mot vÄld mot kvinnor medverka till att skapa en miljö som lÀr vÄra döttrar att inte se sig sjÀlva som bitchar eller manshatare om de sÀger ifrÄn och sÀtter grÀnser.

Lena Bivner,

Misshandlad av en man och författare Helvetet jag kallade kÀrlek

Pia Eklund,

Misshandlad av en man och författare till boken Vi bryter tystnaden

Maria Blomqvist,

Misshandlad av en man och författare till boken En dag lÀmnar jag honom

Pia Johansson,

Misshandlad och författare till boken För mitt eget bÀsta

 

Safe Dates: Riktar sig till högstadieungdomar och syftar till att minska dejtingvÄld. I skolan genomförs lektioner och övningar i form av rollspel och gruppdiskussioner. Insatsen ges vid tio tillfÀllen som varar cirka 45 minuter.

 

Fourth R: Riktar sig till högstadieungdomar och syftar till att minska mobbning, vÄld vid dejting, inbördes vÄld och gruppvÄld. Undervisning sker i klassrummet och ges till samtliga elever.

 Skriven av Lena Bivner

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
FöregĂ„ende inlĂ€gg GoÂŽkvĂ€ll…
NĂ€sta inlĂ€gg JP – Jnytt… Tidnings Artikel

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *